Skal børn have huspligter? – Fie Laursen
MIN KIRURGISKE ABORT

Skal børn have huspligter?


Et emne der er snakket meget om er om børn skal have huspligter, der er mange der mener at børn skal have et skema med huspligter, hvor de skal gøre rent, vaske op, gå med hunden, vasketøj og andre huspligter .. Min blog har altid været mit frirum hvor jeg får sagt mine meninger til ting og det skal vi også idag, for jeg er slet ikke enig i at børn skal have huspligter og specielt ikke så mange. Jeg synes ikke at børn skal vokse op med et du SKAL vaske op når vi har spist eller du SKAL støvsuge nu .. Sådan har det aldrig været i min barndom og det har givet mig muligheden for at været et frit barn og har nydt at vokse op. Jeg synes at huspligter er forældres ansvar og når jeg får børn vil jeg også lade mine børn være børn og lade dem lege i haven imens jeg støvsuger og vasker op. Mine forældre sagde altid at vi ikke behøvede lavede huspligter da jeg var lille, hvilket faktisk gav mig lysten til det, netop fordi at jeg ikke følte et pres eller at det var en nederen ting at skulle, så jeg begyndte at spørge min mor om jeg måtte hjælpe med opvasken engang imellem, så det gjorde jeg bare når jeg havde lyst og så fjollede vi rundt med børsterne og sæben, så jeg husker det som et godt minde og ikke et afpresset og surt øjeblik. Der var altid rengørings Søndag hvor alle skulle rydde op på deres værelser og så gjorde mine forældre huset rent, det var selvfølgelig et medfølge at huset skulle være rent og hver Søndag skulle vi børn også lige sætte vores ting fint på plads og så skiftede min mor vores sengebetræk og rengjorde værelserne. Det var en perfekt opvækst.


fie-laursen


Med tiden, netop fordi vi aldrig havde følt en pressende følelse omkring huspligter begyndte vi børn i huset selv at have lyst til at hjælpe til, så vi begyndte at støvsuge, pudse spejle, vaske op og hjælpe til og det har vi gjort siden vi var 15-16 år nu .. Mange mener det er sent at begynde at hjælpe til, men jeg mener faktisk at det kun kom af vi var frie som børn og aldrig så huspligter som noget negativt eller noget vi ikke havde lyst til. Jeg vil ikke smide shade imod forældre som sætter huspligter på deres børn, jeg vil bare dele min opvækst og hvordan den har påvirket mig, når det kom til at vokse op. Jeg synes personligt børn skal være børn og børn arbejder ikke, de leger og vokser op. Når jeg får børn vil jeg give dem samme opvækst som mine forældre gav mig – Nemlig frihed til at være et barn. Jeg begyndte jo først rigtig på huspligter omkring 15-16 års alderen og der gjorde jeg det af natur og ikke fordi de bad mig om det. Da jeg var 12-13 år kan jeg højest huske at jeg fik 30-50 kr hver gang jeg gik med hunden, hvilket jeg jo alligevel gerne ville og så var det skønt med lidt luft i naturen. Men min mening er at jeg ikke synes børn skal gå og slide i et hus de vokser op i, de skal være frie og nyde de er børn. Måske er min mening upopulær, det er jeg ligeglad med. Men jeg er nysgerrig omkring hvordan i andre er vokset op og hvordan det har påvirket jer?? 🙂 Det må i lade mig vide!

6 kommentarer

 • Sara

  Da jeg var mindre “legede” min mor de huslige pligter ind i min søster og jeg, jeg er hende dybt taknemmelig for at have lært mig at vaske tøj, støvsuge osv da jeg var mindre, jeg har aldrig set det som en sur pligt at hjælpe til!

  Når engang min datter bliver 3-4 år gammel, vil jeg også lærer hende at man hjælper hinanden også kan man rigtigt hygge bagefter og hvis man arbejder kan man tjene lidt penge på det til fredags snoller 🙂

  Det har faktisk gjort at jeg også hjælper til helt automatisk når jeg er hos fx mine svigerforældre eller hos venner 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  Altså nu er jeg selv stadig et barn (12 år), og jeg syndes da helt klart at børn skal hjælpe med huslige pligter. Er dog også enig i at det ikke skal være et skema der fortæller hvornår man er tvunget til at tage opvasken, eller lignende.
  Når man nu står i min situation, hvor begge mine forældre arbejder ekstremt meget, tager afsted klokken 7 om morgnen og kommer hjem henholdsvis 17 og 22, 5 dage om ugen. Så når de kommer hjem er de jo ekstremt trætte. Mine brødre og jeg sidder alligevel bare med vores mobiler. Så jeg tror ikke nødvendigvis at huslige pligter handler om tvang eller “du skal!”, men om at fjerne lidt af presset fra sine forældre:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  Altså nu er jeg selv stadig et barn (12 år), og jeg syndes da helt klart at børn skal hjælpe med huslige pligter. Er dog også enig i at det ikke skal være et skema der fortæller hvornår man er tvunget til at tage opvasken, eller lignende.
  Når man nu står i min situation, hvor begge mine forældre arbejder ekstremt meget, tager afsted klokken 7 om morgnen og kommer hjem henholdsvis 17 og 22, 5 dage om ugen. Så når de kommer hjem er de jo ekstremt trætte. Mine brødre og jeg sidder alligevel bare med vores mobiler. Så jeg tror ikke nødvendigvis at

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Jeg synes, det er vigtigt, at lære børn at være selvstændige, hvilket indebærer at lave huspligter, men det bør ikke være en sur pligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kunne ikke være mere enig! Lyder præcis som hjemme hos os.. Husker altid mine veninder tale grimt om deres forældre pga. deres pligter eller lignende. Har jeg heldigvis aldrig været nødsaget til!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MIN KIRURGISKE ABORT