PTSD er ikke kun krigsveteraner – Fie Laursen
FARVERIG BOLIG INSPIRATION

PTSD er ikke kun krigsveteraner

Siden at jeg kom frem og fortalte at jeg havde de to diagnoser: Ptsd og Borderline, har jeg fået både støtte og had. Jeg vil sige der har været 90% støtte, så haden har ikke fyldt så meget, udover idag, da jeg igen fik en besked fra en ældre mand, der på Instagram skulle påpege at jeg skulle tage mig sammen og at PTSD kun var for krigsveteraner. Jeg bliver ofte bedt om at holde min kæft, når jeg nævner min diagnose, PTSD. Det er altid mænd, som snakker ned til mig, når det kommer til diagnosen. De mener ikke jeg har det, for jeg har jo ikke været i krig, som de skriver. Det ironiske er, at jeg har været i krig. Jeg har været i min egen krig, som var fyldt med frygt og kærlighed. PTSD kommer ikke kun hvis man har været omringet af bomber og skudepisoder, det kommer hvis man oplever stor frygt eller en traumatisk oplevelse. For mit vedkommende, så var jeg i et forhold til en fyr, som jeg ikke var stærk nok til at gå fra, før det blev rigtig grimt. Jeg var i et voldeligt forhold, til en fyr som valgte at straffe mig på de mest krænkende – og modbydelige måder. Der var få gange, hvor jeg kom hjem sent og hans måde at straffe mig på, når jeg var “heldig” ikke at blive slået, var at han åbnede min mund, med sin hånd og holdte mig op af væggen. Så spyttede han mig ind i munden og skældte mig ud, men med en lav stemme. Det var ofte et “skam dig” eller “din luder”. Han bestemte hvornår vi skulle have sex og hvis jeg ikke havde lyst, så holdte jeg ud, til det var overstået. Han bestemte også hvornår jeg skulle skubbes, holdes fast i, kvæles eller blive slået. Ligesom han også bestemte hvornår jeg skulle kysses, elskes og puttes. Han havde altid magten. I starten sagde jeg fra og til sidst, blev det hverdag. Det værste ved at komme ud af et voldeligt forhold er at folk altid skal stille spørgsmål til om det nu passer, om man ikke bare havde fortjent det eller godt kunne lide det, hvis man blev der så længe.. Og endnu værre, at skulle leve med PTSD som lærestreg, for at jeg ikke forlod forholdet. Og ved du hvad der er hårdere??

At have accepteret at jeg har PTSD, at bruge mit talerør til at sætte fokus på denne f*cking lorte diagnose – og så skal der sidde gamle mænd på den anden side af skærmen og sige kvinder ikke kan have diagnosen, at det vi oplever ikke var hårdt nok. Jeg er fyldt med så meget vrede, smerte og traumatiske minder – men samme tid så meget håb for fremtiden. “Det hele skal nok blive godt”, siger jeg til mig selv hver morgen. Men det hele bliver seriøst bedre for alle, specielt kvinder med diagnosen hvis vi sætter fokus på, det ikke er noget man skal skamme sig over – og slet ikke sige højt, fordi nogle skal betvivle en. Der er da fandme ikke noget værre du kan gøre imod et andet menneske end at sige de skal bevise hvor syge de er! Er det ikke logisk?

Og til alle mine følgere, som kæmper med PTSD. I er ikke alene – Sammen er vi stærkere og sammen kan vi sætte fokus på diagnosen. Skabe forståelse og respekt. Jeg er ofte blevet dømt rigtig hårdt på det adfær der høre med i at have PTSD. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Jeg har skreget folk ind i hovedet, kastet en stol, et glas og andre ting efter folk, som provokerede mig eller gav mig et chok. Jeg har slået en fyr ned, som holdte mig fast. Jeg har gjort grusomme ting, men som jeg endelig kan forstå og sætte en stopper for, takket være både min medicin og hjælpen fra psyk. Jeg har lært at det er ok at ligge sig under dynen i et par dage og ikke kunne overskue det mindste, for der lader jeg op og føler. Jeg har lært at jeg ikke er alene, der er faktisk mange andre som mig. Og jeg er ved at lære at styre min PTSD, så der hvor mit største traume ligger, hvilket er i badet, pga. min eks kæreste overtrådte min grænse dér, så har jeg lært at hvis jeg tager et 2 minutters bad, hurtigt med shampoo og vaske kroppen er jeg for det meste heldig at undgå at bryde sammen. Og hvis jeg skal have et længere bad, hvor jeg skal barbere ben og bruge en bodyscrub, så sidder min mor på en stol og snakker med mig imens. Det gør at jeg ikke er alene, hverken med mine tanker eller mig selv. Og når jeg får et anfald har vi udfra min kriseplan lært at hvis dem der er hos mig, sammen med mig nævner vejnavnene omkring mit barndoms hjem, så finder jeg lidt tilbage til virkeligheden. Og hvis det ikke virker, så siger jeg “Han er her ikke”, så mange gange og højt, til at jeg selv mærker og tror på det. Det er det der hjælper mig. Jeg er nysgerrig for andre der har PTSD, at høre hvad der fungere for jer. Jeg læser med i kommentarene. xx

21 kommentarer

 • sutteren

  Hej Fie

  Jeg har PTSD og det sutter max

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • børn

  jeg har altså også ptsd det fik af at jeg spise chips

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ANNE

  Hej Fie

  Jeg ved hvordan du føler. mega godt skerevet.
  Håber vi mødes.

  KH ANNE

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold nu kæft det var sejt skrevet! Stor respekt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • SelosBitch

  wollah din fuckn luder du skal ikke sige du ligesom en der været i krig, du bare en so der sutter for småpenge. wtf bitch hvem vil ha en som dig, du ved der noget i vejen med dem haHAHA*HAAHA

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dan

  Sad story 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Patrick

  LOL, din dumme luder, gavekort, sko og tørrestativer. Og så taler du om ‘jer kvinder’, som om dem der bruger deres penge på at finansiere dit stodmisbrug, er dine helt særlige veninder. Jeg har lyst til at skide dig i munden!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg skrev en besked til dig over facebook for noget tid siden, dog er beskeden ikke læst, og det har jeg fuldt forståelse for..
  Jeg har en veninde, som har været igennem vanvittig mange ting i gennem hendes 20 årig korte liv..
  Pigen er både ordblind, talblind, samsynet, og har ptsd..
  Den ting ved ptsd hun nok er mest træt af self ud over trauma, er at folk ofte ser hende som hendes diagnose og ikke for den hun er..
  Hun ville gerne skabe hende egen familie, da hun ikke selv har nogle længere, grundet hendes fortid.

  Hun har verdens bedste kæreste, som vil gøre alt for hende..
  Men hun har haft en dårlig periode i sit liv lige for tiden, de blev gravide med ønske barnet, efter at have prøve virkelig længe, men i uge 8 tabte hun barnet..
  Hun har en tildens til at lukkes sin kæreste ude når hele verden bryder sammen, og det vigtigste man skal huske på, er IKKE at lukke de mennesker ude, der vil en det godt..
  Jeg har selv borgerlige, men kunne ikke forstille mig, hvordan det vil være at vågne op hver eneste dag, som jer med ptsd, og få livet til at fungere selvom alt ting virker ødelagt..
  Man har ekstreme hårde dag, og man har mindre hårde dage, men endnu en dag du kæmper, er endnu en dag du kan klappe dig selv på skulderne og være stolt af dig selv ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg skrev en besked til dig over facebook for noget tid siden, dog er beskeden ikke læst, og det har jeg fuldt forståelse for..
  Jeg har en veninde, som har været igennem vanvittig mange ting i gennem hendes 20 årig korte liv..
  Pigen er både ordblind, talblind, samsynet, og har ptsd..
  Den ting ved ptsd hun nok er mest træt af self ud over trauma, er at folk ofte ser hende som hendes diagnose og ikke for den hun er..
  Hun ville gerne skabe hende egen familie, da hun ikke selv har nogle længere, grundet hendes fortid.

  Hun har verdens bedste kæreste, som vil gøre alt for hende..
  Men hun har haft en dårlig periode i sit liv lige for tiden, de blev gravide med ønske barnet, efter at have prøve virkelig længe, men i uge 8 tabte hun barnet..
  Hun har en tildens til at lukkes sin kæreste ude når hele verden bryder sammen, og det vigtigste man skal huske på, er IKKE at lukke de mennesker ude, der vil en det godt..
  Jeg har selv borgerlige, men kunne ikke forstille mig, hvordan det vil være at vågne op hver eneste dag, som jer med ptsd, og få livet til at fungere selvom alt ting er uoverskuelig.
  Man har ekstreme hårde dag, og man har mindre hårde dage, men endnu en dag du kæmper, er endnu en dag du kan klappe dig selv på skulderne og være stolt af dig selv ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  ❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Kære Fie.
  Jeg har ikke fået stillet diagnosen af nogen læge eller noget. Men jeg har traumer fra min barndom som hjemsøger mig hver dag, nogen dage værre end andre. Det sidder i baghovedet på mig hele tiden og jeg tænker på det hver dag. Hvad kunne jeg ha’ gjort for at forhindre det?” Svaret er ikke noget, for jeg var på ingen måde herre over det der skete.

  Nej PTSD er ikke kun for krigsveteraner, men de skal respekteres lige så meget som vi ønsker at blive respekteret. Jeg har en storebror har været i Afghanistan, og er tydeligt mærket af hvad der end er sket dernede dengang.

  Jeg er stolt over din styrke og dit gå på mod.

  Kærlig hilsen Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Hej Fie
  Jeg lider selv PTSD og haft siden jeg var lille
  Jeg syens det fedt du sætter fokus på for er nemlig et tabu emne der er så vigtigt det kommer mere frem især det ikke kun krigsramte men også kan ramme os kvinder som haft hårdt liv.
  Kærlighed din vej ….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • conny

  hej sødeste Fie
  jeg er en mor på 56 og jeg lider også af ptsd og jeg har det stort set dårligt hver dag selvom jeg gik til psykolog i 7 år i mine unge dag det har hjulpet men alligevel kæmper jeg stadig med det for min underbevidsthed reagere uden man ved hvorfor 🙁
  jeg kender dig ikke men har set dig på tv et par gange og jeg kan faktsk godt li dig og jeg er glad for du er kommet på højkant igen det varmer mit moderhjerte
  håber alt det bedste for dig og dine kære
  knuz

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jasmin

  Hej Fie du er ikke den eneste i verden jeg har lært at sortere det dårlige væk og tænke på det positive og sige Nårhh Ja det har jeg også og det havde jeg helt glemt og så tænk på det jeg har 22q11 og phykose så jeg kender godt til at have diagnoserne det er nogle gange svært at forstå man har dem det er det i hvertfald for mig men efter jeg har fået medicin så har jeg det meget bedre vi står sammen med os der har diagnoserne ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Fie

  Jeg har ptsd og også en personlighedsforstyrelse. Det jeg gør for at komme ud af mareridt eller flashbacks er at, hoppe i havet, kulde chokket gør noget for mig. Jeg bruger nogle gange mindfullness/kropsscanning også. Ellers siger jeg til mig selv, jeg er voksen nu og de kan ikke skade mig mere (mine krænker), jeg gentager det, ligesom du også gør, højere og højere indtil jeg “vågner” fra tilstanden. Jeg træner også, en løbetur eller cykeltur kan hjælpe på min rastløse angst.
  Lige nu arbejder jeg på at acceptere at det er en del af mit liv om jeg vil det eller ej og arbejder på at håndtere det.
  Tak fordi du er så åben omkring det og giver os alle en stemme 😘 kys og kram til dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kanja

  Hej Fie❤ Jeg har fulgt sig længe nu.. og har fulgt med i dit fald. Det var frygteligt at følge med I, men er SÅ glad for at du er kommet ud på den anden side. Jeg er “glad” for at en kendt nu kan åbne øjnene på folk som dømmer os med PTSD. Jeg selv har haft diagnosen i 3 år og og er tidligere blevet fejl behandlet meget. Min sygdom blev først opdaget længe efter… da min verden brød sammen!
  Min sygdom kommer af forskellige oplevelser.
  1. Skulle hente mine ting hos min kæreste (Han havde været mig utro) han valgte at hænge sig foran mig hvor jeg fik ham ned i live… og så LØB jeg. Samme kæreste misbrugte mig også på andre måder! Som du beskriver ret godt.
  2. 6 mdr. Efter hans forsøg, skrev min veninde en farvel besked til mig, ( så beskeden 23 minutter for sent) og så var hun hoppet ud fra Svendborg Sund broen… 43 meters fald. Jeg ringede til hendes forældre og de tog den ikke… ledte ved broen og søgte alle Vegne i vandet…
  3. Voldtægt..
  4. Svigt fra familien… Har boet alene siden jeg var 16 år.. og havde svært ved at forsørge mig selv.
  5. Min samlever fik 2 psykoser, da han efterfølgende har fået konstateret PTSD, personligheds forstyrrelser, psykoser og psykopat… Han var meget skræmmende.

  Jeg fandt ud af at jeg overbeskytter mine børn rigtig meget og har meget angst over for dem.
  Jeg undgår for mange lyde og at blive overstimuleret, for så er jeg sengeliggende i et par dage.
  Jeg går til Bbat som virker fantastisk, Det er sjæl og krop træning.. lære at mærke sine følelser og kroppen.
  Desuden forsøger jeg at fjerne fokus når tingene er svære… går ud i regnvejr og stå… går med bare fødder på perlesten for at mærke følelserne det giver i kroppen.. Det virker hippi- agtig, men det virker!
  Sidst men ikke mindst, har jeg valgt at bo alene med mine børn, da jeg lader mig styre af andre voksne mennesker.. går det de vil. Jeg skal selv tage beslutninger det tager også tid. 😊 Jeg vil slutte! Men Fie, tak for dig! ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Ved godt det er grænseoverskridende at skulle forklare om disse episoder, og hvad der har fremkaldt dem, men hold nu kæft hvor hjælper du mange med at indse eller måske at forstå en smule mere om sin ptsd eller sine ptsd tendenser. Jeg lider ikke selv af ptsd, men er dog særligt ramt af borderlinen, og er stadig ny i fht. min forståelse af hvad selve det med hvad borderline er, og hvad det er for mig. Stærkt gået Fie! Glæder mig til mange flere opslag angående disse emner. Sender dig en kæmper knuser. Ved det er cliche, men stay strong <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Jeg har Selv PTSD pga voldelig forhold de ting jeg bruger er at “snyde hjernen” jeg tæller farver mønstre figurer firkanter cirkler osv men jeg vipper op og ned med fødderne det umuligt for hjernen at både fokusere på de 2 ting og samtidig blive i flashback så hjernen snydes til at miste fokus på traumet.

  Et andet redskab er “butterfly hug” hvor du krydser dine arme og krammer sig selv og klapper på dine skuldre med dine hænder imens du krammer dig selv det kan være beroligende og føles trygt

  Hvis jeg har andre i nærheden jeg stoler på hjælper det hvis de trykker i mine hænder svinger lidt med mine arme frem og tilbage fra side til side sådan kommer jeg tilbage til virkeligheden

  Jeg bruger også ofte et redskab hvor jeg forestiller mig et stor bobel rundt om mig det er mit safe place inde i den bobel er der ikke nogen der kan gøre mig fortræd jeg er helt i sikkerhed inde i min bobel
  Det ret svært at forestille sig i starten men mener du i forvejen meditere du skal bruge samme redskab til at fjerne fokus fra det dårlige og finde ro i kroppen hvis man tror nok på det kan det lade sig gøre ❤️

  Jeg vil lige afslutte med at det forskelligt hvad der virker for folk dette er blot ting jeg selv bruger og har effekt af ❤️ jeg syntes det er fedt du ærlig og sætter fokus på PTSD og hvordan folk ser på det for det er ikke kun dem der har været i krig der kan få PTSD
  Kærlighed herfra
  Stay strong queen ❤️

  You Are a diamand dear they cant break you Diamonds Are made under pressure ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Kære fie, jeg har en ven som har ptsd efter hun er blevet misbrugt af sin egen bror siden hun var helt lille og så til hun var stor teenager, hun har aldrig været i en krigszone, men kun i sit eget helvede. Hun er så ødelagt at hun ikke engang kan tage et job og hendes familie tror ikke på hende. Så kære fie, du kan sagtens have det.. masser af kram og held og lykke til dig. Håber du finder en anden vej at leve på nu, end hvad du har gjort, for du har så meget at kunne tilbyde andre. Tænk på hvor mange unge i dk som er blevet misbrugt ugentlig.. kærlighed til dig❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  Pisse godt skrevet, jeg har ik ptsd. Men jeg er så glad for at jeg kan lære sygdommen så jeg på en måde kan sætte mig lidt ind i hvordan det er og være dig. Du er så fantastisk og igennem alt det du skriver giver du mig faktisk gode råd. Mange tak for det. Du skal vide at jeg er her altid og jeg ved godt at jeg ik kan hjælpe dig. Fordi du nok aldrig ser denne kom. Men jeg ved godt hvordan det er med sygdomme og du har ret de skal tages seriøst. Min lillebror på snart 12 år. Har ADHD. Altså i en meget stor grad. Og det er Alfredo gå er ud over mig, hvis han var voldlig og jeg er ik bange for at sige. At jeg aldrig hat været så bange for en person før. Men han er dog blevet bedre. Jeg elsker dine videoer og dig du er den bedste. Hilsen Freja håber at du svare❤️♥️❤️♥️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FARVERIG BOLIG INSPIRATION